Mindenki megérdemli a korrekt jogi szolgáltatást.

Ingatlan adásvétel 1. rész – Alapok

2017. január 08. - NPKATA

Az ingatlan adásvétel egy általános jogügylet, amellyel szinte mindenki találkozik az élete során, legalább egyszer. Széles körben alkalmazott és tömeges ügyletről van szó, mégis nagyon sok apró részlet van, amely jogi buktatót jelenthet. Többek között ezért is érvényesül az ügyvédkényszer az ingatlan bejegyzési eljárásokban. Jelen összefoglaló azonban azt hivatott segíteni, hogy még mielőtt az ügyvédhez eljut az ügyfél, tudja, hogy mikre kell odafigyelnie, milyen kérdéseket kell feltennie az ingatlannal, illetve a szerződő féllel kapcsolatban.

Az ideális ügymenet az, ha akkor kér jogi tanácsot mindenki, amikor még csak a gondolat született meg a fejében, hogy ingatlant kíván vásárolni, vagy éppen eladni. Ezzel ugyanis már a keresgélés (hirdetés) időszakában felismerhet sok olyan tényezőt, amely segíti a döntésében. Sajnos sokan mégsem ebben a szakaszban fordulnak ügyvédhez, hanem akkor amikor már kiválasztották a számukra kedves ingatlant, vagy épp az ingatlan ügynökkel már megkötötték a megállapodást, és esetleg már elkötelezték magukat, vagy akár vita is kialakult közöttük.

Első, és legfontosabb teendő, hogy tisztáznia kell az ügyfélnek, hogy pontosan mit is szeretne. Banálisan hangzik, ám tapasztalat, hogy sokan az ügyintézés közben szembesülnek azzal, hogy nem a céljaiknak megfelelően kerestek ingatlant. Egy példát említve: vevők lakóingatlannak szándékoztak megvenni egy nagyon impozáns, és téliesíthető tóparti nyaralót. Elvileg ez nem is lenne baj, de tekintettel arra, hogy az építési szabályzatokat az Önkormányzatok állapítják meg, nem tudhatjuk, hogy az adott nyaralót át lehet-e minősíteni lakóépületté. Amennyiben az ügyfél ebbéli szándékát már az ügylet elején tisztázza az ingatlanközvetítővel, és az ügyvéddel, akkor lehetőség van az önkormányzattól a szükséges állásfoglalásokat beszerezni még mielőtt anyagi kötelezettséget vállal bármelyik fél. (Az átminősítésnek az illeték, a későbbi eladhatóság, és egyéb részletjogszabályok vonatkozásában lehet jelentősége.) Eladóként is nagyon fontos, hogy már az elején tisztázzuk, hogy milyen körülmények miatt, milyen áron, és mennyi idő alatt kívánjuk ingatlanunkat értékesíteni, és mikor tudunk, illetve szándékozunk abból kiköltözni, amennyiben bent lakunk. Sokszor sajnálatosan az ügyfelek éppen ezeket a legalapvetőbb információkat nem osztják meg egymással, amelyből később vita keletkezhet.

Fontos, hogy a kiszemelt ingatlan tulajdoni viszonyait tisztázzuk mindenképpen, mielőtt bármire kötelezettséget vállalunk. Amennyiben az eladó vagy az ingatlanközvetítő nem tud, vagy nem akar friss tulajdoni lapot mutatni, akkor már érdemes elgondolkodni, hogy minden rendben van-e. Egy tulajdoni lapot, laikuskén tartalmilag értelmezni sem egyszerű feladat, ezért természetesen azt javaslom, hogy már ekkor forduljanak ügyvédhez, mert olyan körülményekre is felhívhatja a figyelmet, amire más esetleg nem.

Amennyiben az ingatlanban bérlő tartózkodik, mindenképp tisztázni kell a bérleti jogviszony körülményeit, és annak tartamát. Nem könnyű ugyanis a jogszerűtlenül felmondott bérleti jogviszony miatt elhúzódó pereskedést kivárni, és az ingatlant beköltözhetővé tenni. Az, hogy az ingatlan nem tehermentes, nem kell, hogy akadálya legyen az adásvételnek, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy tisztázzuk, hogy ki és milyen forrásból fogja tehermentesíteni az ingatlant.

süti beállítások módosítása